Steden en dorpen

Samos kent twee gote steden: Samos stad en Karlovassi. Samos stad bestaat uit twee delen, het oude Vathi en Samos. Daarnaast zijn er de vele havenstadjes waarvan Pythagorion en Kokkari het meest bekend zijn. Ook zijn er veel bergdorpjes. Meestal het meest bezienswaardig vanwege de originele staat. De belangrijkste hierbij zijn Manolatis, Vourliotis, Platanos en Mytilini.

Er zijn verschillende en erg mooie routes. Het is mogelijk om in één dag het eiland rond te gaan, bijvoorbeeld: Van Kokkari naar Pythagorion om het stadje te zien. Dan naar Moni Timiou Stavrou. Vervolgens via Pirgos naar Platanos (het hoogste stadje met mooi uitzicht) om te lunchen bij Restaurant Sofia (zeer vriendelijke eigenaar en zijn vrouw Sofia) vervolgens via Kondeika door de wijgaarden naar Karlovassi om even bij Potami te stoppen om te zwemmen. Dan weer naar Manolatis, het kunstenaarsdorpje, dat in de Vallei van de Nachtegalen ligt. Dit is met de auto een hele klim, maar zeker de moeite waard! Vervolgens verder richting Kokkari om ook nog Vourliotis te bezoeken, ook een erg mooi bergdorpje. Het beste restaurant vind je daar niet op het pleintje. Maar deze steek je rechtover om in een smal straatje een prachtig blauw restaurantje te vinden waar je heerlijke gerechten kunt bestellen bij Christos, de eigenaar.

Hieronder een impressie van enkele plaatsjes:

Het oude Vathi

                                                                .

Manolatis is toch wel het meest aansprekende bergdorpje. Diverse huizen zijn prachtig gerestaureerd. Het kenmerkt het dorp dat het eigenlijk telkens mooier wordt bij ieder bezoek wat wij daar brengen.

 

 

Vourliotis is tevens een prachtig dorp. Maar minder voor de toeristen en meer voor de Grieken. Dit geeft dit bergdorp zo’n apart karakter met oude winkeltjes en een pleintje waar de Grieken nog samenkomen. Zie foto’s hieronder.

VourliotisVourliotis

Klik op een foto voor de dia-presentatie

Vourliotis VourliotisVourliotis

Christos Restaurant Het mooie blauwe restaurant van Christos,
net achter het pleintje

 

 

 

 

Platanos ligt hoog en middenop Samos en temidden van de prachtige wijgaarden. Het dorpje is leuk om te bezoeken, maar niet heel erg aansprekend. toch heeft het pleintje een speciaal karakter. De omgeving is werkelijk prachtig en de rit van en naar dit hoog gelegen dorp is daarom vanwege het uitzicht aan te bevelen. Vanuit het dorp kun je de zee aan zowel de noord als zuidzijde van het eiland zien. Opvallend is de toename van grote huizen om het dorp. Dit heeft te maken met de beter georganiseerde wijnbouw en de toename van de kwaliteit van de nectarwijn, de zelfs internationaal beroemd is.

Pythagorion spreekt voor zichzelf. Dit toeristische havenplaatsje is het bezoeken zeker waard. Het wandelen op de brede boulevard is leuk vanwege de dure (zeil)jachten in de haven. Ook liggen er karakteristieke Griekse vissersboten.