Kerken en kloosters

Samos kent vele kerken en kloosters en allen zijn gekoppeld aan de Grieks Orthodoxe kerk. Er is één Katholieke kerk in Samos stad.

.

Let wel op de openingstijden; de meeste kloosters zijn niet geopend tussen 12.00 en 17.00 uur.

In de bergen en op andere plaatsen vind je ook veel kleine kerkjes. Deze zijn gebouwd door de bewoners met een beplaald doel en meestal als dank naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis.

Hieronder een paar belangrijke kloosters en kerken die zeker het bezoeken waard zijn:

De Grote Kerk in Kokkari:      


 

 

 

 

 

Klooster/Moni Timiou Stavrou

Klooster/Moni Timiou Stavrou bevindt zich op de route van Pythagorion en Pirgos en is zeker het bezoeken waard. Dit klooster is nog geheel in gebruik en er worden regelmatig vieringen gehouden. Het klooster wordt ook nog bewoond en is het bekenste klooster van het eiland. Vooral de afbeeldingen, muurschilderingen en Ikonen zijn erg mooi alsook het houtsnijwerk.

Drinken uit de bron bij dit klooster garandeerd een terugkomst op het eiland

Zoodóchos Pigis

Een ander mooi klooster is het klooster Moni Zoodóchos Pigis. Niet alleen het klooster is mooi, maar het uitzicht is adembenemend. Je kijkt uit naar Turkije en over het oosten van Samos .

Het klooster Zoodóchis Pigis is een vrouwenklooster. Dit is redelijk uniek en niet op elk Grieks eiland te vinden. Opmerkelijk vonden wij dat juist dit klooster het meest netjes is van alle kloosters op het eiland. Het klooster is te vinden achter Samos stad in het uiterste oosten van het eiland, dicht tegen Turkije.

Klooster Ag. Zoni

Momenteel wordt Agia Zoni geheel gerestaureerd. Het is daarom niet toegankelijk.  Wij zijn benieuwd wat er na de opening nog terug te vinden is van het oude, rommelige en gezellige sfeertje.

Source Pnaca

Op de route vanuit Kokkari naar Vourliotis is een bezoek aan Source Pnaca zeker aan te bevelen. Source Pnaca, een bron, is een mooi plekje om even bij te komen met een mooi kerkje en iconen. Deze kerkjes vind je veel op Samos:

Megalis Panagias

Het klooster Megalis Panagias ligt tussen Mili en Koumaradei. Dit klooster werd tot 2004 gebruikt als legerplaats, maar is nu weer in gebruik als klooster. De restauratie is nog steeds bezig, maar het klooster is zeker het bezoeken waard! Zeker de kerk op de binnenplaats is erg mooi. Wij zijn erg blij dat er mensen zijn die deze oude kloosters weer openstellen voor het publiek en het zeer mooi restaureren. Overigens kun je in dit klooster blijven overnachten.


Panagia Makrini

Het kerkje Panagia Makrini is een van de meest opvallende kerkjes op Samos. De reden hiervoor is dat dit kerkje gebouwd is in een grot op een hoogte van 765 meter! De wandeling er naar toe vanuit Kalithea was al erg mooi, maar dit kerkje in de grot was een grote verrassing.  Wie bouwt er nu een kerkje in een grot op zo’n hoogte!! Vroeger was het vast alleen via ezelspaadjes bereikbaar.  De wandeling is flink en het stijgen ook, dus bereid je goed voor op deze wandeling. Maar het is te doen….zeker met dit resultaat.

Er is zoveel te zien op Samos, zo ook kerken en kloosters. Naast het klooster Moni Spillianis ligt ook een grot en hier is ook een kerkje gebouwd. Bij Vourliotis ligt Moni Vronda. Dit klooster is voor een groot deel verwoest door een bosbrand en daarom niet meer voor bezoek toegankelijk. Wie weet wordt ook dit klooster weer eens opgeknapt.

Een aparte kerk is de kerk bij Potami, in het noord-westen van het eiland. Deze kerk is juist zeer modern. De toren is dan ook niet-Grieks, maar steekt mooi af bij de blauwe lucht: