Over Samos

Samos, het groene eiland in de Egeïsche Zee.

links: Vourliotis gebouwd tegen de hellingen van het Ambelos bergketen

Als je denkt aan een Grieks eiland, dan denk je al snel aan mooie stranden aan een diep blauwe zeeën met dorpjes die bestaan uit mooie witte huisjes gelegen op groene heuvels. Nou, Samos voldoet hier helemaal aan, en biedt nog meer dan dat!

Achter de stranden treft u mooie dorpjes aan en verder landinwaarts liggen de mooie bergdorpen, gebouwd tegen de hellingen van de mooie groen bergen. Dit maakt Samos zo uniek: de combinatie van strand, zee, mooie dorpen en natuur. En natuurlijk het heerlijke weer gedurende de zomerperiode. De stralende zon zorgt er voor dat alles er nog mooier en vrolijker uit ziet.

Inmiddels jaren geleden is Samos opgeschrikt door grote bosbranden. In het nieuws klonk het alsof er niets van het mooie groene eiland over zou zijn. Gelukkig is de waarheid anders. 5% van de bossen is hierdoor aangetast, hoe tragisch dat ook was, er is genoeg moois over. Vooral de belangrijkste delen natuur zijn nog geheel intact. Dit zijn o.a. de vallei van de Nachtegalen en het gedeelte bij Potami.

Samos kent naast alle bezienswaardigheden ook een gastvrije bevolking. De bewoners van Samos zijn trots op hun eiland en blij met de bezoekers. Samos is geen feesteiland en wil dat ook zeker niet worden. Het richt zich vooral op de toeristen die houden van een combinatie van natuur, cultuur en gezelligheid.

 

Samos is ook bekend van de Samos Doux, de de zoete nectarwijn, een aperatif. Daarnaast worden er verschillende andere soorten wijnen gemaakt. De bekenste is de Samina Golden, een droge witte wijn. Voor de liefhebbers van een glas Ouzo is er de lokale Ouzo. Deze is heerlijk zacht van smaak. De Samos Brandy maakt het geheel compleet. Dit is een afgeleide van Metaxa en ook iets zachter van smaak. Oftewel: genoeg lokale keus voor een heerlijk glas!

Wijncooperatie bij Samos-stad met museum en winkel, een bezoek waard!

De muskaatdruiven kom je bijna overal tegen op het eiland. Vooral in het naseizoen ruikt het op sommige plaatsen naar de zoete muskaatgeur. Dit komt omdat vooral in de bergdorpen het persen van de druiven en het verwerken van de druivenpulp op een ambachtelijke manier plaatsvindt. Bij de diverse tavernen is het mogelijk om te genieten van een glas wijn gemaakt door de familie zelf.

Overigens komt de kwaliteit van het water al deze dranken ten goede. Het kraanwater kan dan ook gewoon gedronken worden. In de wintermaanden regent het erg veel op Samos. Door de bergen ontstaat er een natuurlijk zuiverings-systeem. Het water wordt opgeslagen in de onderaardse bronnen om later opgepompt te worden. Daarom kan het ook gebeuren dat u tijdens het wandelen in de bergen gewoon leidingwater kunt tappen. Het is prima te drinken en heerlijk koel.

Herken je deze afbeelding van Samos?

Bij het bezoeken van Samos is het bezichtigen van al het moois zeker aan te bevelen. De ANWB heeft een handzaam boekje over Samos met daarin een goede routekaart. Ook het boekje van Sunflower over Samos wordt telkens aangepast aan de actualiteit. Daarin staan vooral veel wandelroutes.

  De beroemde aardewerken kommetjes van Poppi’s Art, de weg voor Pirgos vanaf Chora

Er is nog zoveel te vertellen over Samos. Over het oude Vathi, Pythagoras en zijn stelling en de tempel van Hera. u kunt het beter zelf gaan ondervinden. Bezoek Samos en u weet waarom wij het er zo heerlijk vinden!