Over Kokkari


Kokkari is en blijft het meest gezellige plaatsje van Samos. zo ervaart iedere bezoeker het. Vroeger was Kokkari niet alleen een vissersplaatsje, maar landbouw was ook goed mogelijk. in de jaren 70 kwam het toerisme langzaam op gang om aan het begin van de jaren 80 pas echt door te breken. Gelukkig was men zich al snel bewust van het feit dat toeristen niet voor hoogbouw en massa komen. Daarom werd besloten om hoogbouw te beperken om zo de Griekse sfeer vast te houden.

Het centrum van Kokkari kenmerkt zich door gezellige straatjes, twee mooie boulevards en gezellige restaurants en cafĂ©’s. In de zomer is het in Kokkari gezellig druk met voor jong en oud voldoende te beleven. In de winter wonen hooguit 800 mensen in dit plaatsje.

Kokkari is uniek door twee schiereilandjes. Dit maakt dat het plaatsje in een kom aan zee ligt. Dit geeft het plaatsje een speciale geborgen sfeer. Het centrum bevindt zich rond deze baai. Daar vind je ook de platia, het oude pleintje, waarop twee oude kafenions zijn gevestigd: Manos en Vagelis Bar.

Kokkari is de laatste jaren weinig veranderd. Het toerisme neemt niet direct toe en dat is wel prima zo. Het is goed om te zien dat de inwoners van Kokkari veel aandacht besteden aan hun plaatsje om het zo voor iedereen aantrekkelijk te maken. Zo is het autovrije centrum mooi geplaveid en daarom ook goed toegankelijk voor mensen die niet goed ter been zijn. Ook is de kwaliteit van de restaurants toegenomen. Jaarlijks wordt er aan verbeteringen gewerkt om het de toerist zo goed als mogelijk naar ’t zin te maken. Zonder daarbij de eigen Griekse sfeer, de eigen identiteit, uit het oog te verliezen.